یکی از تجهیزات مدرنی که به منظور هوشمند سازی سیستم های آبیاری تولید و به کار گرفته شد سنسور باران آبیاری است. این تجهیزات مکانیزه که موجبات توقف و یا به تأخیر انداختن برنامه آبیاری مزارع و زمین های کشاورزی را هنگام بارندگی بسیار فراهم می آورد در برخی از ماه های پر بارش سال که آب های ناشی از بارش باران، بخش قابل ملاحظه ای از نیاز آب محصولات و گیاهان را تأمین می کند مورد استفاده واقع می شود.
سنسور باران آبیاری چیست؟
همه آنچه که قرار است درباره سنسور باران آبیاری و کاربردهای آن بدانید. یکی از تجهیزات مدرنی که به منظور هوشمند سازی سیستم های آبیاری تولید و به کار گرفته شد سنسور باران آبیاری است. این تجهیزات مکانیزه که موجبات توقف و یا به تأخیر انداختن برنامه آبیاری مزارع و زمین های کشاورزی را هنگام بارندگی بسیار فراهم می آورد در برخی از ماه های پر بارش سال که آب های ناشی از بارش باران، بخش قابل ملاحظه ای از نیاز آب محصولات و گیاهان را تأمین می کند مورد استفاده واقع می شود. در واقع بهره گیری از سنسور باران آبیاری این شرایط را برای کاربران فراهم می آورد با مصرف بهینه آب مصرفی، بازدهی ایده آلی در تمامی فصول سال داشته باشند. چنانچه می خواهید اطلاعات بهتر و بیشتری در رابطه با این محصول و کارایی های آن کسب کنید پیشنهاد می کنیم حتماً ادامه این مطلب ما را مطالعه کنید.
به جرات می توان گفت ساخت و تولید تجهیزات مدرن در سیستم آبیاری نظیر سنسور باران آبیاری نتیجه توسعه و گسترش شهرنشینی، سرعت در پیشرفت صنعت های مختلف و همچنین نیاز شدید مردم به فضای مطبوع و آرامبخش می باشد. در یک تعریف ساده به تجهیزات مدرنیته و مکانیزه ای که مدیریت سیستم آبیاری را به صورت اتوماسیون و بدون دخالت نیروی انسانی انجام می دهد سنسور باران آبیاری گفته می شود. شاید در زمان های بسیار دور شیوه هایی که آسان تر شدن آبیاری زمین های کشاورزی، مزارع، باغ ها و باغچه ها را به همراه داشت کمتر ابداع می شد. به علاوه آنکه در آن زمان ها رعایت نوبت دهی برای سیستم های آبیاری به یکی از دغدغه های اصلی مردم تبدیل شده بود. اما امروزه به لطف پیشرفت های چشمگیری که در صنعت آبیاری به چشم می خورد تکنیک های به روزی همچون سنسور باران آبیاری برای راحتی بیشتر حق آبه و آسان شدن روش های آبیاری به وجود آمد.
نحوه عملکرد سنسور باران آبیاری
نحوه عملکرد سنسور باران آبیاری تعبیه شده در سیستم های آبیاری مختلف به این طریق است که با آغاز فصول بارندگی و شروع بارش های پیاپی، آبیاری زوایا و نواحی مختلف را متوقف می کند. مدت زمانی که طول می کشد تا این دستگاه اتوماسیون فعال شده و برنامه آبیاری باران را متوقف کند چیزی حدود دو الی پنج دقیقه از زمان آغاز بارش است. مهم ترین ویژگی که موجبات تمایز سنسور باران آبیاری را با سایر نمونه های مشابه فراهم آورده واکنش بسیار سریع آن به بارش باران است. این در حالی است که سایر تجهیزات مشابه در موقعیتی عملکرد خود را نشان می دهند که آب به اندازه کافی در محفظه دستگاه جمع آوری شده باشد. در واقع چنین مشکلی سبب می گردد تا در روند آبیاری تأخیر و اختلال ایجاد شود.
ویژگی سنسور باران آبیاری
نصب و تعبیه سنسور باران آبیاری در هر صنعت آبیاری باعث می شود تا چنانچه بارندگی مفید باشد و تبخیر آب صورت گیرد این دستگاه روند آبیاری را غیرفعال می نماید. نکته بسیار مهمی که بایستی به هنگام نصب سنسور باران آبیاری در نظر گرفت قرار گیری و تعبیه عمود و مستقیم آن در باران است. به علاوه آنکه مکانی که برای نصب این دستگاه انتخاب می شود بایستی به نحوی باشد که سیستم آبیاری مربوطه، میزان بارش مورد نیاز را دریافت کند. از دیگر ویژگی های بارز سنسور باران آبیاری به شرح زیر است:
- قابلیت نصب سریع و آسان بر روی هر سیستم آبیاری مختلف
- برخورداری از آستانه استاندارد بارندگی به منظور پیشگیری از خاموش شدن غیرضروری در مواقعی که بارندگی معمولی و ناچیز اتفاق می افتد
- برخورداری از آستانه تحمل قابل تنظیم از ۳الی ۲۵ میلی متر بارندگی
- برخوداری از سیم تک زوجی با اندازه ۶ متر
- دارای جنس پلاستیک با رنگ ثابت که مقاومت آن را در برابر اشعه یو وی افزایش می دهد
- برخورداری از عملکرد مطلوب در دمای مابین ۰الی ۵۴ درجه سانتی گراد
راهنمای نصب سنسور باران آبیاری
سنسور باران آبیاری همان گونه که از نامش هم مشخص است وسیله ای مکانیزه برای آبیاری خودکار محصولات و گیاهان مزارع و زمین های کشاورزی است. مزیت استفاده از این سنسور خودکار این است که سازگار با تمامی کنترلرها است و در زمانی که فعال میشود این اطمینان خاطر را به کاربران می دهد بلافاصله هنگامی که باران را شناسایی کند خاموش می شود. نکته قابل توجه این است که مکانی که برای تعبیه و راه اندازی این سنسور در نظر گرفته می شود نقش بسیار زیادی در عملکرد آن در مواقع بارانی دارد. از آنجایی که مدت زمان خشک شدن سنسور فاکتور بسیار مهم در فعال شدن مجدد آن می باشد در نتیجه انتخاب محل مناسب برای نصب آن موجب می شود سنسور بسیار سریع تر از آنچه که انتظار می رود خشک گردد.
همچنین اتصال سنسور باران آبیاری به کنترلرها کار بسیار ساده ای است. از آنجایی که کنترلرها ترمینال های کاملاً جداگانه ی برای اتصال به این تجهیزات دارند از این رو کافی است تنها دو سیم سنسور به هر یک از این ترمینال ها متصل شود.
آشنایی با سنسور رطوبت خاک آبیاری
با سنسور رطوبت خاک آبیاری، یک هشدار دهنده هوشمند برای خاک مزارع خود بسازید. یکی از عوامل مؤثر در رشد و نمو گیاهان و محصولات، مقدار مناسب و بهینه رطوبت خاک موجود در آن ها است. در واقع می توان گفت یکی از مشکلات کنونی مزارع و زمین های کشاورزی مختلف تأمین رطوبت کافی و با کیفیت خاک آبیاری است. این مشکل در مناطق خشک و نیمه خشک به دلیل نبود نوسانات جوی و بسیاری محدودیت های دیگر بیشتر به چشم می خورد. به همین منظور و برای تعیین میزان رطوبت موجود در خاک و زمین های کشاورزی همه چیز برای طراحی و ساخت یک سنسور رطوبت خاک آبیاری فراهم شد. این دستگاه همانگونه که از نامش هم مشخص است برای اندازه گیری بهینه رطوبت خاک آبیاری موجود در زمین به کار برده می شود. عملکرد آن در اصل این است که میزان تشنگی خاک را مشخص کند. طراحی و ساخت این دستگاه در عین فناوری پیشرفته به کار رفته در آن به قدری ساده است که تمامی کاربران با کمترین اطلاعات و دانش الکترونیکی می توانند از آن استفاده کنند.
نحوه عملکرد سنسور رطوبت خاک آبیاری
همانطور که در مطالب فوق به آن اشاره شد سنسور رطوبت خاک آبیاری در جهت سنجش دقیق رطوبت خاک طراحی و عرضه می شود. در حقیقت این دستگاه ساده، مدرن، سریع و غیر مخرب است که با جاسازی آن در زیر خاک و مشخص نمودن سرعت حرکت امواج الکترومغناطیسی موجود در خاک، میزان رطوبت آبیاری آن را محاسبه می نماید.
استفاده از روشی ساده و کاربردی است که بتواند میزان رطوبت خاک را در شرایط گوناگون با سرعت و دقت بالا بدون هیچ گونه دست خوردگی مشخص کند برای کاربران صنعت آبیاری و کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. از این رو استفاده از سنسور هوشمند رطوبت خاک آبیاری و حسگرهای تعبیه شده در آن باعث می شود تا دستگاه موجود در خاک، میزان رطوبت خاک را در نقاط مختلف شناسایی نموده و اعلام هشدار، آن را به کاربران خود اطلاع دهد.
مشخصات سنسور رطوبت خاک آبیاری
از قابلیت های مهم و منحصر به فرد سنسور رطوبت خاک آبیاری می توان به استفاده از آن در مزارع و باغ های مختلف، زمین های کشاورزی، باغچه های خانگی، گلخانه های هوشمند و… اشاره کرد. در ادامه مطلب شما را با ویژگی های منحصر به فرد این سنسور هوشمند آشنا می سازیم:
- بهره مندی هم زمان از خروجی آنالوگ و دیجیتال
- دارای ال ای دی نشان دهنده
- تنظیم میزان حساسیت به صورت دستی
- اندازه گیری رطوبت مورد نیاز خاک بدون کمترین آسیب رسانی
- طراحی فیزیکی مناسب به منظور نصب سریع و آسان
- حداکثر فاصله میان ماژول سنسور رطوبت خاک با کنترلر: ۲ متر
- نهایت فاصله سنسور تا ماژول: ۳۰۰ متر
- توان مصرفی سنسور ۲۴ ولت با نهایت جریان ۱۰۰ میلی آمپر
- دارای اندازه کوچک و استاندارد
- برخورداری از ولتاژ عملیاتی مابین ۳تا ۵ ولت
- حساسیت قابل تنظیم دستگاه برای تعیین رطوبت مورد نیاز از طریق پتانسیومتر آبی رنگ تعبیه شده بر روی برد سنسور
مزیت های راه اندازی سنسور رطوبت خاک آبیاری
بدیهی است سنسور رطوبت خاک آبیاری یک ماژول منحصر به فرد برای تعیین رطوبت مورد نیاز گیاهان و محصولات کشاورزی است که بهره گیری از آن را می توان یک سیستم اندازه گیری رطوبت دهی و آبیاری هوشمند نامید. همان گونه که مطلع هستید کم یا زیاد بودن رطوبت خاک آبیاری، می تواند موجبات اختلال در رشد و شکوفایی گل ها،گیاهان و محصولات مختلف را فراهم آورد. گاهی اوقات ممکن است این مشکل صدمات جدی را به سیستم آبیاری وارد کند. اما نصب و راه اندازی سنسور رطوبت خاک آبیاری نه تنها عیب های گوناگون از جمله فراموش کردن نوبت آبیاری، آبیاری بیش از حد و… را از بین می برد بلکه بالا و پایین آمدن رطوبت را بیش از حد مجاز به شما یادآوری خواهد کرد.
چگونگی استفاده از سنسور رطوبت خاک آبیاری
زمامی که سنسور رطوبت خاک آبیاری نصب شده در زیر خاک نتواند مقدار مورد نیاز رطوبت را شناسایی کند خروجی دی او آن مقدار و عدد یک را نشان می دهد. در واقع خروجی دیجیتال سنسور مستقیماً به برد آردوینو متصل می شود. این قطعه با اتصال به یک بوزیر به عنوان یک سیستم هشدار دهنده عمل می کند. به این طریق امکان روشن کردن پمپ آب یا الکتروپمپ را برای کاربران سیستم آبیاری فراهم می آورد.
به بیانی ساده تر به هنگام استفاده از سنسور رطوبت خاک آبیاری، برد آردوینو و پمپ آب ساده و سایر قطعات تعبیه شده در آن همه چیز را برای یک آبیاری سریع، آسان و هوشمند برایتان فراهم می آورد. از این پس و با استفاده از این دستگاه هوشمند، دیگران نگران سیستم آبیاری و رشد و پرورش گل، گیاه و محصولات کشاورزی خود نیستید.
ویژگی های سنسور رطوبت خاک آبیاری
- نمایش سطح رطوبت خاک و وضعیت آن به طور همزمان
- این دستگاه قادر است در زمانی که رطوبت خاک به حد مشخصی برسد سیستم زمانی را خاموش نماید
- امکان خارج کردن سنسور از مدار در مواقع خاص برای کاربر